София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧАКАМЕ ЗА НАПРАВЛЕНИЕ ОТ ЛИЧЕН ЛЕКАР ДВА МЕСЕЦА?

ИДЕЯТА НА МОСКОВ ЗА ИНДИВИДУАЛЕН ПАКЕТ НА ПАЦИЕНТ ОСТАНА МИРАЖ

8 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Консултациите със специалист в извънболнична помощ, хоспитализацията и медицинската експертиза за работоспособност могат да бъдат отлагани с по 2 месеца по преценка на личния лекар.
Правилото е заложено вновата наредба на здравното министерство, която съдържа разделянето на основен и допълнителен пакет лечение, покривани от здравната каса. Така услугите, които могат да бъдат отлагани, са разписани в допълнителния пакет, а таванът за отлагане е до 2 месеца.
Правилото съществува и в момента, когато направленията при личния лекар се изчерпат. С новите разпоредби отлагането се официализира. Медицинските удостоверения за постъпване на работа и подготвянето на документи за ТЕЛК също са сред нещата, които джипито ни ще може да забави, ако той прецени.
Неотложни остават профилактичните прегледи, наблюдението на хронични болни и консултациите при специалист, като част от основния медицински пакет. Определянето на подобен срок от 2 месеца, в който определени процедури могат да се бавят, е обратното на онова, което здравният министър Петър Москов казваше, че ще наложи като промяна. По негови думи лекарският лимит на направления не би трябвало да засяга пациента и той да е способен да има гарантирано посещение при специалист, ако това се наложи. Броят на тези услуги в пакета следваше да е изчислен според индивидуалните потребности на здравноосигуреното лице. Вчера обаче министерството на здравеопазването излезе с точно обратната позиция като заяви, че замисленият пакет на човек в доболнична помощ няма да се случи.