Гледай
на живо

Часовникът на Страшния съд сочи само 2 минути преди полунощ

Година след последното преместване, светът остава много близо до своя "край"

Часовникът на Страшния съд сочи само 2 минути преди полунощ Стрелката на часовника на Деня на Страшния съд (Doomsday Clock), която символизира опасността о... thumbnail text

Стрелката на часовника на Деня на Страшния съд (Doomsday Clock), която символизира опасността от глобална катастрофа, бе превъртяна с 30 секунди напред, в началото на 2018 година.

От тогава часовникът показва 23:58:00 и стрелките му не са били толкова близо до полунощ след Студената война.
Преместването на стрелката през 2018 г. е свързано най-вече с ядрените опити в Северна Корея и конфликта им със Съединените щати. "Хиперболичната и провокативна реторика на двете страни увеличи заплахата от ядрена война", отбелязват учените.

"В Съединените щати, Русия и на други места по света плановете за модернизация и развитие на ядрените сили продължават с бързи темпове. Ядрената стратегия на администрацията на Тръмп показва увеличение на видовете и ролята на ядрените оръжия в плановете за отбрана на САЩ и се намалва прага за използване на ядрените оръжия", споменават още изследователите.

Учените настояват, че промените в климата, макар и не толкова очевидна заплаха, изискват внимание, защото сега е необходимо да се положат всички усилия, за да се избегне катастрофално повишаване на глобалните температури.

Година по-късно оставащото време до края на света продължава да е 2 минути, като остава да видим дали през 2019 година, ще последва ново преместване на стрелките, да се надяваме по-далеч от дванайстият час.