Гледай
на живо

Частично бедствено положение в Девин и Чепеларе

Свлачища блокираха пътища в общините

Община Девин е обявила частично бествено положение. Затруднен е достъпът до селата Осиково, Чуреково и Михалково.

Село Осиково е недостъпно, заради акивирало се свлачище. С помощта на фадроми на жителите му ще бъдат доставяни стоки от първа необходимост. Заради създалата се обстановка се отменя празникът на селото, който бе обявен за 3-ти и 4-ти август, съобщи кметът на община Девин Красимир Даскалов.

Пътят до Чуреково е отпушен, но по  се минава само с тежка техника, тъй като има образувани сериозни коловози. Пътят Чуреково-Лилково е прекъснат на три места, възстановено е движението по пътя Девин-Кричим. Няма данни за бедстващи и пострадали хора.

В Чепеларе също бе обявено частично бедствено положение, което остава в сила и днес.  Скално свлачище затвори пътя за село Забърдо и Чудните мостове.

Властите изчакват да се успокои ситуацията след падналите проливни валежи, за да започне разчистване на пътищата, а прогнозата за днес следобед отново вещае дъжд. Прелялата река разруши и главния път Кричим – Девин.

Активизирало се свлачище в Недело засегна къща, но няма опасност от срутване, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. По думите му няма нищо притеснително, не е организирана и евакуация.

„Проблем ще бъде ако свлачището продължи да се свлича. Валежите спряха и се надявам да се успокои”, коментира той.