София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Частично бедствено положение в завод в гр.Девня

Влошено е състоянието на резервоар с трихлоретан

7 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

Областният управител на Варна Тодор Йотов съобщи, че ще бъде обявено частично бедствено положение на територията на девненския завод "Полимери". Причината за вземане на тези мерки е влошеното състояние на единия от резервоарите, в които се съхранява трихлоретан.

Йотов уточни, че частичното бедствено положение ще влезе в сила от утре, 28 февруари и ще бъде валидно 7 дни, като може да бъде удължено до един месец. Йотов допълни, че няма реална опасност за хората и обясни, че ситуацията е предаварийна, но е наложително да бъдат взети превантивни мерки.

По думите на Тодор Йотов става ясно, че общото количество на съхранявания в завода трихлоретан е около 2 500 тона, а веществото се намира в резервоари, но единият има пробойна, от която изтича водна фракция. Според областния управител предстои да бъде направено изследване дали стените на резервоарите са с нормална дебелина. Освен това ще бъде оправен и постаментът, където са поставени. Ако бъде установено, че пробитият резервоар представлява заплаха, трихлоретанът в него ще бъде прехвърлен. Междувременно ще бъде усилена охраната на територията на завода.  Йотов допълни, че вече е проведена обществена поръчка за транспортиране и утилизация на отровното вещество извън страната.