София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Часът на Земята

Гасим светлините за 60 минути

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На днешния ден отбелязваме Часът на Земята. Това е най-голямата природозащитна инициатива в света. Провежда се винаги в последаната събота на март от 20,30 до 21,30 ч.

По време на Часът на Земята, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.

Това е най-мащабната акции в света и започва през 2007 г. Инициативата израства в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.

Мотото на инициативата  в България тази година е: Свържи се с природата

През тази година Столичната община ще вземе активно участие в отбелязването на "Часът на Земята" с поредица от екологични инициативи. Освен традиционното изгасяне на светлините на значими общински сгради Столична община ще разшири пешеходната зона за целия ден в събота (между 8:00 и 21:30 часа) и ще затвори за коли площад "Батенберг" от бул. „Г. С. Раковски“ до ул. „Княз Александър Батенберг“.

За целия ден на площада ще се провеждат успоредно две инициативи – ще се проведе фермерски пазар с разнообразни биопродукти от цялата страна и ще бъде разположен мобилен пункт за събиране на стара техника – електрическо и електронно оборудване.

В допълнение към инициативите на пл. "Батенберг" Столична община ще освети зеления сигнал на 50 пешеходни светофара в града във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, подсещайки гражданите да изгасят осветлението си вечерта, включвайки се в световната инициатива.

Столичаните и гостите на града могат да присъстват на традиционното гасене на светлини за "Часът на Земята" и съпътстващото го огнено шоу с участие на Театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас"  пред Народния театър "Иван Вазов" от 20:30 часа, съобщиха от Столична община.