София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Чавушоглу: Без сухопътна военна операция не е възможна победа над ИДИЛ

Операция "Ефратски щит" започна на 24 август

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Без сухопътна военна операция няма да е възможна победа над "Ислямска държава" в Сирия, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за СиЕнЕн Интернешънъл, цитирано от ТАСС.

В изказването си Чавушоглу съобщи, че Турция оказва подкрепа на Свободната сирийска армия в борбата с терористите. Той допълни, че на всяка международна среща се подчертава необходимостта от сухопътна операция за справяне с терористичната групировка „Ислямска държава“.

Говорейки за турската операция "Ефратски щит" в Сирия, министърът каза, че Турция планира да прочисти от ИД района на град Манбидж и да го превърне в зона за сигурност, а след това същото да бъде направено в района на град Ал Баб. Чавушоглу припомни, че сирийският град Ракка и иракският Мосул се смятат за столици на "Ислямска държава" и тези райони също трябва да бъдат разчистени от терористи.


"Ние имаме един враг и трябва да действаме заедно против него", заяви турският министър. След операцията в Джараблус /първия етап от операция "Ефратски щит"/, се появи увереност, че „Ислямска държава“ може да бъде победена лесно. Чавушоглу припомни, че срещу 65 страни от коалицията действат 30 хиляди бойци от ИДИЛ.

Турция започна операция "Ефратски щит" на 24 август и помогна на Свободната сирийска армия за 8 часа да установи контрол над завзетия от "Ислямска държава“ Джараблус. Досега сирийската опозиция с помощта на турските сили е разчистила от терористи 90-километров участък между Джараблус и Азаз и напредва на юг.