София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Чехия - на косъм от политическа криза

Спор между правителството и президента

пропускане
5 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Спор между правителството и президента на Чехия за министерски пост прерасна в политическа криза, след като върховният магистрат в страната заяви, че държавният глава вероятно нарушава конституцията.

Президентът Милош Земан, който въпреки предимно церемониалните си функции трябва да подписва всички министерски назначения, отказва да приеме решението на кабинета да отстрани министъра на културата Антонин Станек и на негово място да застане Михал Шмарда. Но председателят на Конституционния съд Павел Рихетски заяви вчера, че "бездействието" на президента е в разрез с конституцията на Чехия. Това е задължение - не право - на президента да одобрява назначения на министри, каза магистратът.


И Станек, и Шмарда са представители на Чешката социалдемократическа партия, която е младши партньор в правителствената коалиция с партията АНО на премиера Андрей Бабиш. Социалдемократите заплашват, че ще дадат под съд президента, за да го накарат да действа, но Бабиш е казал, че предпочита преговорите.