София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЧЕНАЛОВА РАЗПИТВАНА ЗА СРЕЩА С БОЙКО БОРИСОВ

ВЛАДИМИРА ЯНЕВА НЕ СЕ ЯВИ ПРЕД ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА ВСС

8 годиниКрими 8 Боряна Райчева

Бившият шеф на Софийски градски съд Владимира Янева не се яви на очната ставка, на която беше извикана от Етичната комисия на ВСС. Адвокатът й Антон Станков заяви, че всъщност Янева не е призована на очна ставка, а е поканена за съвместно изслушване.
Станков посочи, че обясненията са свързани с имената на адвокатите, за които се смята, че сда присъствали на разговорите между двете съдийки. Янева обаче стои зад първоначалните си твърдения, че не помни срещите между нея и Ченалова, допълни още нейният адвокат.
Другият участник в изтеклите скандални записи – Румяна Ченалова се отзова на поканата и беше разпитвана от Етичната комисия. По думи на съдийката обаче въпросите са били свързани не със записите, а с нейна среща с премиера Бойко Борисов.
По думите й Владимира Янева е търсила упорито възможност през периода на разговорите между двете, да се спаси от дисциплинарно и наказателно производство заради СРС-тата по разработката „Червеи“. Ченалова обаче потвърди, че колежката й не е „гонила“ срещи с премиера Борисов заради делата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Членовете на комисията разпитаха и един от адвокатите, чието име беше замесено в скандалните разговори между двете съдийки. Иван Тодоров обаче беше категоричен, че мъжкият глас от записите не е негов. Той допълни още, че се познава с Владимира Янева, но не и с Румяна Ченалова. Защо тогава Ченалова е замесила името му в „Яневагейт“?
Румяна Ченалова е призована на разпит в столичното следствие в сряда. Най-вероятната причина според самата нея са скандалните записи.