София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Черен сняг покри казахстански град

Замърсяването вероятно идва от металургичен завод

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Черен сняг затрупа казахстанския град Темиртау. Вместо обикновен бял сняг, в който децата обичат да играят, снегът изглежда по-скоро като въглища, след като мистериозен черен облак прах се настани над града в началото на януари, съобщи ВВС.

Мнозина жители, обезпокоени за здравето си, се обърнаха към социалните медии, за да призоват правителството да разследва на инцидента. „Ние не можем да живеем така, ние се задушаваме“, написа един потребител.

Специална работна група еколози, метеоролози и други специалисти вече разследва причините за появата на черния сняг.

Темиртау е център на казахстанската металургична промишленост и дом на най-големия завод за стомана в страната, собственост на гиганта "Арселор Митал". Според много хора замърсяването в този металургичен комплекс е причина за превръщане на снега в черен прах.

Ядосаните жители започнаха да събират подписи за петиция до Алия Назърбаева, най-младата дъщеря на президента Нурсултан Назърбаев и председател на Асоциацията на еко организациите в Казахстан.

От "Арселор Митал" не отричат възможна връзка между вредните газове от завода и данните за явлението. „През декември нямаше вятър и при такива условия емисиите не се разсейват и това най-вероятно е причинило промяната на цвета на снега“, казват от завода.