София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Черната книга на България за 2018-та

Как се разхищават държавни пари

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За четвърта поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“, съвместно с разследващи журналисти, събра примери за пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец.
 
Книгата, която беше представена официално снощи в Софийска градска художествена галерия, съдържа 15 текста описващи случаи на безотговорно и неефективно разхищение на обществения ресурс.
 
"Черната книга няма претенциите да бъде изчерпателна, а цели да насочи вниманието на гражданите да изискват отчетност и прозрачност за парите си, които плащат на държавата, във под формата на данъци. Българските данъкоплатци следва да търсят сметка от държавната администрация, как и за какво тя харчи парите ни! Засиленият граждански контрол може и трябва да доведе до подобряване работата на институциите.", каза Петя Дюлгерова, която представяше книгата.
 
В новото издание на книгата за 2018-та година са включени разследвания, засягащи общонационални проекти като АЕЦ-Белене, КТБ, Министерство на отбраната, МВР, БДЖ, Държавна консолидационна компания, като има  и случаи от местно значение за градове като Варна, Пловдив, Ловеч, Севлиево, Враца, Благоевград и община Рудозем.
 
А след своето представяне пред публика снощи, пътят на Черната книга, по традиция, продължава  своя път, за да стигне до засегнатите в нея институции.
 
Идеята за  създаването на Черната книга хрумва на Даниел Кадик, чийто мандат като председател на фондацията „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа изтече в края на 2018-та, като целта, която нейният създател си поставя е да успее да накара българите да бъдат по-активни и отговорни за случващото се в страната им.