Гледай
на живо

Черно море е в тюркоазен цвят

Новият цвят на морето е от цъфтежа на фитопланктона във водата

Черно море е в тюркоазен цвят НАСА публикува снимка с висока резолюция на Черно море, което промени цвета в тюркоазено през послед... thumbnail text

НАСА публикува снимка с висока резолюция на Черно море, което промени цвета в тюркоазено през последните седмици. Новият цвят на Черно море се дължи на цъфтежа на фитопланктона във водата, който е особено интензивен тази година. Фитопланктонът е съставен от микроскопични плаващи организми, които произвеждат храната си от слънчевата светлина и разтворените във водата хранителни вещества, които идват тук от реки като Дунав и Днепър.

Фитопланктонът служи за храна на риби, ракообразни и други морски организми. Но интензивният му цъфтеж може да доведе до еутрофикация – загубата на кислород от водата – и в крайна сметка да задуши морския живот.

Голяма част от планктона в Черно море се състои от коколитофори. Тя са покрити с бял калциев карбонат, който отразява светлината и на изображенията се виждат по-светли, млечно зеленикави петна. Освен тюркоазени, оттенъците на водата можели да са червени, кафеникави или жълто-зелени. Експерти съобщават, че водите на Черно море не са опасни за хората.