София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧЕРВЕНА СТЕПЕН НА ТРЕВОГА ЗАРАДИ СМОГ В ПЕКИН

ВЪЛНАТА ОТ СМОГ СЕ ОЧАКВА ПРЕД УИКЕНДА

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Китайските власти предупредиха жителите на Северен Китай, че през следващите дни се очаква вълна от смог, която да залее областта. Очаква се най-тежко да бъде засегната столицата Пекин. Това накара органите на реда да обявят червена степен на тревога. От Китайският национален метеорологичен институт предупредиха, че смогът ще се разпространи то град Сиан, през Пекин до североизточната част на страната.
Замърсяването на въздуха ще се натрупва в събота вечерта и ще се запази до вторник. Очаква се видимостта в най-тежко засегнатите райони да бъде до по-малко от 1 километър.
Припомняме, че червена степен, заради смога беше обявена и през изминалата седмица. Властите бяха сериозно разкритикувани, че при предишни подобни случаи не са предупредили населението. Въвеждането на червена степен означава спиране от движение на по-голямата част от автомобилите в страната, затваряне на училища и забрана за провеждане на строителни дейности на открито.