София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Червена зона за паркиране няма да има

Не се очаква и повишаване на цената на платеното паркиране

5 годиниОбщество 14 Боряна Райчева


Нямаме намерение да въвеждаме нови зони за платено паркиране, нито да увеличаваме цената на услугата. Това стана ясно от думите на столичния общински съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, след като беше приет план за устойчива градска мобилност на Столична община.
В него е записано, че "червена зона" ще се обособи до 6 години в идеалния център на столицата. Предлага се новата зона за паркиране да е с по-рестриктивни условия спрямо синята – максимален престой до 1 час. Червена зона трябва да обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма концентрация на административни, културни и обществени обекти.
Приетият план обхваща периода до 2035 г. Той съдържа над 200 мерки и препоръки. Той има за цел да приведе София към градовете с устойчива градска мобилност. Поставя се приоритет на пешеходното и велосипедното придвижване и обществения транспорт.