Гледай
на живо

„Червените шалове“ vs „жълтите жилетки“

Контрапротест се проведе в неделя в Париж

Хиляди протестиращи минаха през Париж в неделя, за да осъдят насилието в движението "жълти жилетки", което разтърси Франция с гневни протести срещу правителството на президента Еманюел Макрон, съобщава Евронюз.

Около 10 000 души излязоха на контрадемонстрация в неделя, ден след 11-та поредна събота на демонстрациите на "жълтите жилетки" във Франция, които предизвикаха спорадични сблъсъци с полицията.

Участниците, някои от които носеха червени шалове – като името на контрадвижението, показваха лозунги като "спрете насилието" и "свалете ръцете от моята република" и преминаха в спокойна следобедна процесия в източната част на Париж, която завърши на площад Бастилия.

Протестът на "жълтите жилетки" от събота, в столицата, също приключи на Бастилия, където малки групи се сблъскаха с полицията.

Протестиращите "жълти жилетки", които носят флуоресцентните якета, каквито френските шофьори трябва да имат в колите си, излязоха на улиците през ноември, за да се противопоставят на увеличението на данъците върху горивата. Тяхното движение се превърна в по-широк бунт срещу правителството.

Около 69 000 души присъстваха на последните протести в събота, включително 4000 в Париж.

Въпреки това, нараняването на известния активист Джером Родригес привлече повече телевизионно отразяване в неделя, отколкото марша на "червените шалове", тъй като повиши дебата за използването от полицията на дисперсни гранати и т.нар.

За да заглуши недоволството, този месец Макрон стартира поредица от публични дебати, които, обеща той, ще доведат до промени.