София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чешки министър нападна западните компании за заплатите в Източна Европа

Според Любомир Заоралек Западът трябва да помогне на Изтока за доходите

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Чешкият министър на външните работи Любомир Заоралек нападна компаниите в Западна Европа, обвинявайки ги, че плащат ниски заплати на работниците си в източната част на континента.  

„Защо плащате такива заплати на работниците си в Чехия“, попита министърът, изтъквайки, че Западът иска да се пребори със социалния дъмпинг, трябва да помогне да се увеличат доходите на източноевропейците.

Той посочи, че ако хората от Източна Европа могат да изкарват в собствената си страна парите, които изкарват на Запад, няма да мигрират и до подбиват цената на труда в богатите държави от ЕС.

Заоралек коментира, че премиерът на Чехия Бохуслав Соботка трябва да отвори този въпрос по време на срещата си с френския президент Еманюел Макрон, която ще се проведе в Залцбург, Австрия след две седмици.

На срещата ще присъстват също австрийският и словашкият министър-председатели Кристиян Керн и Роберт Фицо.

Керн е известен с антиимигрантската си риторика и с обвиненията, че чужденците отнемат работни места от австрийците. В същия дух говори неотдавна и френският президент Макрон, който в края на август ще посети България и се очаква също да повдигне въпроса за т.нар. социален дъмпинг.