София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧЕСТВАМЕ 139 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ХРИСТО БОТЕВ

С ВЕНЦИ И СИРЕНИ ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА ВЕЛИКИЯ ПОЕТ И РЕВОЛЮЦИОНЕР

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

На 2 юни почитаме паметта на великия български революционер и поет Христо Ботев. Със сирени, точно в 12:00 ч. ще отбележим датата, на която е загинала една от най-големите личности в родната ни история. При задействане на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства трябва да спрат на място, за да отдадат почит с едноминутно мълчание и сведена глава пред делото на Ботев и неговата чета.
Освен със сирени, паметта на великият революционер ще бъде увековечена с цветя и венци на изградения в столичната Борисова градина паметник-бюст на героя.
Христо Ботев е роден в Калофер през 1848 г, в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 г. Ботев завършва училище в града, а след това заминава като в Русия, където се записва във Втора Одеска гимназия.
След завръщането си по нашите земи през 1867 г. Ботев започва бунт срещу чорбаджии и турци. Окончателно напуска Калофер и заминава да живее в Румъния.
През следващите няколко години Христо Ботев живее в различни градове, като известно време съжителства с Васил Левски. Започва активна журналистическа дейност с в. „Знаме“.
След началото на Априлското въстание Ботев започва дейност по събиране на чета и става неин войвода. На 16 май 1876 г. той се качва на кораба „Радецки“. Само ден по-късно четата на Ботев се отправя от Козлодуй към Балкана по суша.
На 2 юни в подножието на връх Вола, Христо Ботев е прострелян със смъртоносен куршум. Дали е улучен от врага, или е предаден от свои, е спор, който съществува и до днес сред българските историци и анализатори.
Христо Ботев е автор на някои от най-великите български стихотворения. Гений на поезията, той е известен със своите произведения, в които има равен брой срички във всеки стих. Алитерацията е основен художествен похват, с който си служи Ботев. Творбите и паметта му остават вечни със знатното „Обесването на Васил Левски“, „Хаджи Димитър“, „На прощаване“, „Майце си“, „До моето първо либе“ и много други.
На днешния ден отдаваме почит към паметта на Ботев и неговото дело за родината. Освен в столицата, поклонение пред името му ще има и в родния му град Калофер. В цялата страна се очаква тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на Ботев, а в 12 часа в цялата страна ще завият сирени – за да припомнят, че корените на предците ни са светли и вечни!