Гледай
на живо

Честваме 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов

Поети и актьори ще почетат годишнината

Честваме 140-годишнината от рождението на големия български творец Пейо Яворов, от 11.30 до 13.00 часа в двора на къща музей "П. К. Яворов", на ул. "Г. С Раковски" в столицата, студенти-поети от Софийския университет "Св. Климент Охридски" представят свои творби, посветени на П. К. Яворов.

По инициатива на Дирекция "Култура" на Столична община ще бъдат раздавани флаери с негови произведения, а стихове на поета ще звучат в изпълнение на актрисата Силвия Лулчева и украинската поетеса Анна Багряна.

Експозицията на къща музей "П. К. Яворов" може да бъда разгледана в рамките на работното време в съботния ден - от 10.00 ч. до 17.00 ч. Входът е безплатен. 

Писането на любовна поезия е едновременно страст и необходимост за Яворов. Любовната лирика е посветена на двете любими жени в живота му. Първата е Мина Тодорова - сестра на Петко Ю. Тодоров. Двамата се запознават на Благовещение през 1906 г. На Мина той посвещава някои от най-красивите си стихове като "Благовещение", "Вълшебница", "Две хубави очи" и др.

На гроба на Мина в Париж Яворов се запознава със следващата жена в своя живот - Лора Каравелова. Сключват брак почти веднага. При един от скандалите помежду им Лора заплашва да се самоубие. 

Спусъкът е дръпнат на 29 ноември 1913 г. и Лора умира. Яворов прави опит да се самоубие. 

Изстрелът само пронизва слепоочието и го ослепява.

При втория опит да се самоубие, на 29 октомври 1914 г., поетът взема голяма доза отрова и се застрелва.