София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Честваме Преображение Господне

На този ден небето се отваря и пожеланото се сбъдва

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Православната църква отбелязва на 6 август Преображение Господне. Празникът се свързва с преобразяването на Божия син- Иисус Христос и появата му пред учениците му, като се чества още от първите векове на християнството.
 
Според Светото писание Иисус искал да засили вярарата на учениците си Петър, Иаков и Йоан, затова се отдалечава от тях и  изкачва  на планината Тавор в Галилея, за да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. 
 
Вярващите свързват деня на Господното преображение с надеждата, че чудото на преобразяването може да се случи в живота им по всяко време и въпреки неблагоприятните обстоятелства. 
 
Празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название „Начатки овощей“, а в Българската православна църква – „Освещаване на гроздето“.
 
Според народните вярвания пък, с идването на празника небето се отваря и откликва на съкровените стремежи на хората. Смята се, че на този ден природата, която досега е била подвластна на лятото, се преобразява и се обръща към зимата, като щъркелите се събират на ята, преди да отлетят.