София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Честваме Светите Константин и Елена

Пазарджик отбелязва своя празник

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Почитаме паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена. По традиция това е денят на игрите върху огън, по-известни като  нестинарство.
Празникът, честван от православната църква, е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.
 
Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Божият син. Именно тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.
 
На 21 май се отбелязва и краят на пролетта и прехода към лятото. Според народните вярвания строго забранена е всякаква полска работа. Стопаните свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. 
Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка и производните на тях.
 
Освен ден на  двамата светци, 21 май е официален празник на Пазарджик. Тази година градът го отбелязва за 32 пореден път. 
 
Различното обаче е, че общинските съветници обявиха деня на празника за неприсъствен за всички жители на общината.  Не работят държавните и общинските институции. От Областната инспекция по труда пък направиха специално съобщение, че в частния сектор  също са задължени да се съобразят с решението. Ако по някаква причина се налага да се работи, на ангажираните служители трябва да се изплатят със 75% по-високи надници, според изискванията на Кодекса на труда за извънредна работа в почивен или неприсъствен ден като днешния. 
 
Празничната програмата, организирана от местната община, включва богата палитра от събития, сред които изпълнения на Националния фолклорен ансамбъл на Македония,  група „Ахат“, Краси Радков и много други.