София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Четирима перничани в болница заради заразена вода

В два квартаа на града е спряно изцяло водоподаването

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Четирима перничани са приети в болница, а много други са с оплаквания, след  като са консумирали заразена с бактерията ешерифия коли вода.
 
Заради откритата зараза в квартал “Проучване” в гарда, там, както и в още един пернишки квартал посрещваха втория ден на Рождество Христово с изцяло спряна вода, като вече продължава над 48 часа.
 
В района с изцяло спряна вода има и детска градина, като въпреки докараната водоноска с минерална вода, местните твърдят, че количеството в нея е твърде малко и реално не стига за всички.
 
Хората там се оплакват и че са подали сигнал за заразената вода, която буквално воняла, още на 17 декември, но местното ВиК дружество не обърнали внимание и водоснабдяването било спряно чак на Бъдни вечер.
 
В момента голяма част от жителите на квартала, консумирали от водата, се оплакват от стомашночревни проблеми, които са сред симптомите за зараза с бактерията ешерихия коли. Предстои те да бъдат прегледани.
 
На място тече подмяната на водопреносната мрежа, която не е ремонтирана над 30 години, което пък се смята, че е причината за възникналата авария, довела до заразяването на водата.