София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧЕЗ напуска България заради политиката

Компанията ще инвестира в Западна Европа

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Бившият оперативен директор на „ЧЕЗ – България“ Петер Баран обясни, че решението да бъде продаден българският бизнес на компанията е взето заради конфликти с правителствата и лошата бизнес среда. Той добави, че чехите смятат да инвестират в Западна Европа.

Според него токът в България е скъп, хората са недоволни от сметките си, а политиците използват това за свои цели.

Баран каза, че централата на ЧЕЗ в Прага внимателно е проверила купувача и източниците на финансиране и не намира нищо нередно.

Според него нито една институция не може да спре сделката, това могат да направят само продовачът и купувачът, ако се откажат.

Междувременно Гинка Върбакова, чиято компания „Инерком“ купува „ЧЕЗ – България“, заяви, че след смяната на собствеността нищо за потребителите и служителите няма да се промени.

Тя не пожела да каже каква е цената за придобиването, но повтори, че парите ще бъдат осигурени с кредит от банка. Неофициално се твърди, че чешката компания ще получи за българския си бизнес 320 милиона евро.