София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е БТК

ИМОТИТЕ НА ВАСИЛЕВ ПО 1 ЕВРО

9 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Аз бих поставил проблема така – какъв е банковият бизнес на Цветан Василев и какъв е небанковият. Това заяви Димо Гяуров, бивш директор на НРС в студиото на сутрешния блок по Нова тв. „Здравей България“. От къде са парите е основният въпрос, това не са ли пари на вложителите. Моето мнение е, че са присвоявани пари на банката, за да придобие той тези активи. Банката е момента е в несъстоятелност и въпросът е каква е връзката между КТБ, банковия бизнес и небанковия бизнес на Цветан Василев. Отговори на тези въпроси дължат свързаните лица с основното лице на КТБ. Новината е свързаността, която досега се отричаше, заяви проф. Валери Димитров, експерт по банково дело в студиото.
Няма яснота по въпроса кой купува и защо, затова никои не иска да коментира казуса. По страшното е, че една година след казуса КТБ държавата не прави нищо, допълни Гяуров. Подобен тип сделки поради редица европейски изисквания трябва да бъдат спазени, но ние с професора не сме наясно от къде са, подчерта той.
Към момента на придобиването на тези предприятия не е било новина, но защо не е новина през последната година, когато трябваше това да се обсъди, да стане ясно достояние. Според мен, активите са прехвърляни на подставени лица, за да не може да бъде открита връзката с него, заяви Гяуров.
В момента има радикални законодателни промени, сега на ход за синдиците, Фонда за гарантиране на влоговете, те трябва да си свършат работата, заяви професорът. Трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати това увреждане, трябва да се опитат да възстановят в имуществото на банката всичко, което може да се върне. Не е ясна връзката между КТБ и БТК, отишли ли са пари на КТБ в БТК и защо, каза още той.
Тази публичност беше известна, това се е случвало индиректно, но никои не се помръдна да направи нищо, заяви от своя страна Гяуров.
До колкото знам в момента се води много сериозно разследване. Историята се повтаря от 1997 г , когато имаше фалити на банките, явно ние сме обречени да я повтаряме, ние не сме се научили от грешките си – това е причината за сегашната ситуация, заключи професорът.