София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чилийският президент обеща промени

Помоли министрите за оставка

пропускане
4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

 

Чилийският президент Себастиан Пинера обеща голяма промяна в правителството, ден след като над един милион души излязоха на улиците в мащабен протест за икономически и политически промени.

Той помоли всички министри да подадат оставка, за да сформират ново правителство и да отговорят на исканията на протестиращите. Добави, че извънредното положение може да бъде потушено в неделя, ако "обстоятелства позволят".

Правителството се бори да създаде ефективен мерки срещу смъртоносните протести, предизвикани от повишаване на тарифите на метрото и други икономически и политически искания, включващи оставката на Пинера.

Президентът се извини по-рано през седмицата, че не е предвидил социалните вълнения и обяви пакет от социални мерки, за да сложи край на протестите.

Въпреки това протестите продължават, а демонстрантите отхвърлят реформите като недостатъчни и настояват за изтегляне на армията от улиците.