София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чилийският президент помоли протестиращите да му простят

Протестите в Чили продължават

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви пакет от социални мерки, за да сложи край на протестите, които разтърсват страната от пет дни заради увеличението на цената на билетите за метрото в Сантяго. Протестите, обаче продължават.
Социалните мерки включват 20 процентно повишение на минималната пенсия, замразяване на цената на тока, частично покриване на разходите за лечение, намаляване на цените на лекарствата и установяване на минимален гарантиран доход за работещите.
Президент Пинера заяви, че ще внесе социалните мерки за разглеждане в Конгреса, когато правителството получи тази възможност. Тези действия на Пинера бележат рязък завой спрямо последните му твърди изявления към демонстрантите. 
Шейсет и девет годишният десноцентристки президент помоли сънародниците си да простят на правителствата, както леви, така и десни, че не са успели да вземат по-рано мерки за ограничаване на дълбоките неравенства.
Припомняме, че протестите, които прераснаха в безредици и стълкновения с полицията, избухнаха в Сантяго на 14 октомври и постепенно обхванаха цялата страна. Президентът обяви извънредно положение в столицата и други градове и отмени повишението на цената на билетите за метрото, но протестите продължиха, подхранвани от народното недоволство срещу икономическите и социалните условия в страната и неравенството. По данни на властите, в резултат на безредиците са загинали 15 души