София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Членовете на новото испанско правителство положиха клетва пред крал Филип VI

Педро Санчес представи в неделя състава на новото правителство, в което бяха включени 11 жени

4 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Членовете на новото правителство на Испания положиха клетва в понеделник пред крал Филип VI. Церемонията се проведе в резиденцията на монарха в двореца „Сарсуела“.

Всички 22 ръководители на ведомства един след друг, полагайки ръце на испанската конституция, обещаха да „изпълняват задълженията си“ и да останат верни на краля и основния закон на страната. Педро Санчес, министър-председател и генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), представи в неделя състава на новото правителство, в което бяха включени 11 жени.

В кабинета на министрите вече има четирима вицепремиери, поста заместник-ръководител на правителството получи лидерът на лявата партия „Подемос“ ("Ние можем") Пабло Иглесиас. Сега се очаква във вторник да се проведе първото заседание на новия Министерски съвет.

Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания одобри на 7 януари по време на второто гласуване кандидатурата на Санчес за премиер. По-рано той постигна споразумение с лявата коалиция „Унидас Подемос“, при условие че представители на тази политическа сила ще влязат в кабинета. Така за първи път в съвременната демократична история на Испания в страната се формира коалиционно правителство.

Утвърждаването на Санчес като премиер сложи край на продължителната политическа криза в кралството. В продължение на около осем месеца испанското правителство беше в статут на действащ министър-председател, тъй като партиите не успяха да постигнат съгласие за сформирането на кабинет след изборните резултати.