София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Членството на Македония в НАТО зависи от споразумението с Гърция

Столтенберг постави условията на Алианса към нашата съседка

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Македония ще стане член на НАТО следващата година, ако одобри споразумение с Гърция за промяна на името на страната. Това заяви във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция в навечерието на срещата на Съвета на министрите на отбраната на страните от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 октомври в Брюксел.

"НАТО е готов да посрещне страната като 30-ия член на съюза, но единственият начин да се присъедини към Алианса е прилагане на споразумението за промяна на името на страната, няма друг начин да се очаква, че ще завършим процеса през януари следващата година",  заяви Столтенберг.

Той подчерта, че "няма възможност да се отхвърли споразумението за промяна на името и същевременно Македония да се присъедини към НАТО“.

В неделя в Македония се проведе консултативен референдум за междуправителственото споразумение с Гърция за преименуване на балканската държава. Гражданите бяха помолени да отговорят на един въпрос: "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО, като приемете споразумението между Република Македония и Република Гърция?" В понеделник, по време на пресконференция председателят на Държавната избирателна комисия на Македония каза, че след преброяване на 100% от бюлетините референдум е обявен за невалиден поради ниската избирателна активност. Според избирателната комисия тя е била 36,91%, при изисквана над 50%.