София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Човешка грешка може да е причина за авиокатастрофата край Пловдив?

82 млн. лева са необходими, за да литне цялата ни военна техника

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Авиокатастрофата край Пловдив, при която загинаха двама пилоти, може да е причинена и от човешка грешка. „Възможно е например да е имало по-рязко боравене с лоста за управление“, това каза за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком военният министър Красимир Каракачанов. Той посочи, че инжинерът, който пострада при инцидента с хеликоптера, почни, че машината се е завъртяла с опашката. Това, по думите на Каракачанов, свитеделства на първо място за авария с накой болт. „Но не е изключена и друга версия. Чакаме записите от черната кутия“, посочи министърът.

Запитан дали се чувства виновен за смъртта на пилотите, Каракачанов отговори, че както той, така и всички журналисти са виновни, защото постоянно го питали защо се харчат пари за отбрана.  Министърът подчерта, че проблемът не е в липсата на пари за летателни часове, а в липсата на пари залетателна техника. „82 млн. са необходими ако искаме цялата техника да литне“, каза Каракачанов.

„Ако някой министър се е борил последните години да издрапа повече пари за отбраната, то това съм аз. Не мога всичко наведнъж да направя .27 години всички са пренебрегвали армията. Една камара политици са смятали, че нямаме нужда от армия. Първо успяхме да вземем пари за самолетите, след това заплатите, после военните училища“, похвали се военният министър.

Каракачанов посочи, че от наличните 17 хеликоптера нито един не лети,  един чака да влезе за ремонт, а необходимата сума за ремонт на една от машините е 4-5 млн. лева.