София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чуха ли политиците избирателите си?

Анализ на политическия психолог Антоанета Христива

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Разчетоха ли правилно политиците нагласите на своите избиратели, чуха ли  от какво имат нужда  и показаха им, че разбират, поставяйки исканията им като приоритет в платформите си за управление по време на изминалата вече кампания за местния вот?
 
Според политическия психолог Антоанета Христова, макар и този път претендентите за власт да са се стремели, поне в по-голямата си част, да се придържат към позитивните послания, търсени все повече от гласувалите, част от електората е останал пренебрегнат.
 
Характерно специално за лицата до 29 години, според анализатора на политическият живот у нас е, и това, че те харесват умереността в посланията и поведението на кандидатите.
 
За разлика от посочените две групи - на младежите и възрастните, тази на създалите семейства, според специалиста е била под прожекторите на политическото внимание.
 
Колкото до това как се печелят избори, политическия психолог е категорична, че както у нас, така и по света, това, за добро или зло не се се случва с платформа и идеи.
 
Колкото до съпътстващите цялата предизборна кампания протести, свързани основно с избора на нов главен прокурор, според Христова не са оказали никакво влияние върху избирателя.