Гледай
на живо

Истината за скандала с убитите животни в Странджа

Има ли болест по добитъка и кой организира протестите?

Истината за скандала с убитите животни в Странджа Пресконференция на тема “Чумата на Странджа – ветеринарен и хуманитарен поглед“ бе... thumbnail text

Пресконференция на тема “Чумата на Странджа – ветеринарен и хуманитарен поглед“ бе организирана в БТА от д-р Пламен Пасков, ветеринарен лекар, Владимир Павлов, един от организаторите на протестите в Странджанско и животновъдът Иво Чорбов.

„Това което се опитва да прокара ГЕРБ като линия, че някои партии от опозицията координират нашите протестни действия, няма нищо общо истината“, каза Владимир Павлов. Тоя поясни, че когато е започнава евтаназията на животни е създадена организация в подкрепа на стопаните. „Тъй като бяхме малко хора, за да можем да спрем властите, аз публикувах на 13 юли призив за помощ в социалните мрежи. Хората се отзоваха и дойдоха на 14 юли и направиха барикади с цел държавните органи да предоставят някакъв документ, според който трябва да бъдат избити животните. Корнелия Нинова дойде в Шарково на 15 юли около обяд, така че тя не може да има никаква връзка с тези протести“, разказа Павлов.Той подчерта, че по това време не е предоставена никаква заповед от властта за евтаназията на добитъка.

Ветеринарният лекар д-р Пламен Пасков, който има стаж в областта 28 години, разкри дали въобще е имало чума по добитъка в Странджа. Първо, той заяви, че чумата по дребни преживни животни е заболяване, което може да бъде открито в учебника по тропически болести. „Това заболяване може да проникне в нехарактерните райони във вид на биотероризъм. Това заболяване е вирусно, второ то е тропическо, характерно за района на Западна Африка, трето – то има инкубационен период от 3 до 7 дни, което означава, че след 7 дни то трябва да цъфти с бурна картина и всички стопани щяха да са сигнализирали ветеринарните власти. На 7-я ден щяха да са пламнали целите стада, а смъртността е до 90%“, обясни д-р Пасков и подчерта, че в Странджа има би трябвало да има поне от 30 до 50% смъртност, да има видимо болни животни и поне десетки загинали животни. „Стопаните твърдят, че мъртви животни, освен евтаназираните, няма, освен първите две, при които не е ясна причината за смъртта, но при аутопсията при тях не е доказано, че става въпрос именно за това заболяване“, каза Пасков.

Според него властта лъже в официалната версия за чумата по добитъка, тъй като епидемия от болестта в Турция е имало 2017 година, но в неконтактната част на страната с нас. През 2018 година също има регистрирана чума по дребни преживни животни в Турция, но отново в азиатската част на страната, а не в европейската, посочва докторът.