София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Чувствената цигулка на Божидара Кузманова в зала "България"

Руски приказки със Софийска филхармония

пропускане
5 годиниКултура 9 Боряна Райчева

Една от най-чувствените родни цигуларки излиза на сцената на зала „България“ на 24 януари под палката на италианския диригент Карло Тенан. За нея критиците казват, че „не просто свири, тя ви кара да усетите вътрешната енергия на музиката в себе си. Прецизността ѝ е обогатена с чар и елегантност.“ Муза на съвременни композитори, които пишат специално за нея. Живее в Австрия, омъжена е за водач на корните на Виенската филхармония.

Публиката ще може да се наслади на изпълнението и по Александър Глазунов - Концерт за цигулка. За най-добрите творби на Глазунов се считат Осмата му симфония и Концертът му за цигулка в ла-минор. Това е и времето на неговото най-ярко международно признание.

Божидара е родена в Пловдив, живяла е в София, където завършва музикалното училище и заминава за Виена, където пък завършва университета за музика.

Музиката за Божидара трябва да носи някакъв израз, да те развълнува, да докосне хората, които я слушат. Не непременно романтично и красиво, може да бъде и нещо, за което да се замислиш.  Можете да слушате Божидара Кузманова и Софийската филхармония на 24-и януари от 19 ч. в зала България.