София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цигани пребиха и ограбиха бившия директор на театъра в Силистра

Крадците завързали безпомощния човек в банята

5 годиниКрими 26 Боряна Райчева

Роми са пребили и ограбили дългогодишния директор на силистренския театър в град Силистра Стефан Стайчев. Той е правнук на една от най-известните български художнички Анна Хен-Йосифова, която е обучавала щерките на цар Фердинанд – княгините Евдокия и Надежда. Крадците са взели 20 картини от дома на Стайчев, който е също актьор и режисьор, съобщава "Паралел 44". 
80-годишният Стайчев е намерен във вторник вечерта от дъщеря си – вързан и заключен в банята на жилището си в центъра на София.
Това е втория взлом в дома на Стефан Стайчев, при първия били откраднати 5 картини. За тях обаче наследниците не са подавали сигнал в полицията. Първата кражба от дома на театрала и сестра му проф. Емилия Стайчева, която е изтъкнат германист и е ръководила дълги години катедрата „Германистика и скандинавистика” в СУ, станала през март. Тогава професорката излязла от дома си, а когато се върнала, открила, че липсват 5 картини. Тя обаче не подала жалба в полицията, тъй като и вратата не била разбита, нито ключалката. Неофициално споделила пред свои познати, че ще остави нещата така.
Предполага се, че роми, които чистили мазетата на блока на семейството на ул. „Рачо Димов”, са огледали жилището под предлог, че искат да питат за нещо. Никой така и не разбрал как са се изпарили картините и още няколко скулптури на Анна Хен-Йосифова.
Крадците влезли в апартамента на възрастния човек, в който по това време е била и сестра му – 83-годишната проф. Стайчева. Жената не била добре и била на легло. Били са го известно време, докато го приведат в безпомощно състояние, след това му взели телефона и го завързали в банята, като го заключили. Около час крадците тършували в апартамента, като откраднали 20 платна. На мястото били открити само рамките им. Липсвали и около 2000 лв.
След като почти два дни дъщерята на Стефан – Алиса, не успявала да се свърже с него, отишла на мястото и заварила ужасяващата картина – на завързания си и окървавен баща и болната си леля. Жената незабавно повикала полиция и Бърза помощ. Започнало разследване по горещи следи, иззети са записи от всички камери в района.
От Спешна помощ обявиха, че Стефан Стайчев е добре, има охлузвания и хематоми, но е без опасност за живота. Криминалисти коментираха, че по почти същия начин бяха откраднати и картините на Майстора от дома на наследника му, докато чистачи уж почистват стари вещи от мазета. Основната версия е, че кражбата на платната на Анна Хен-Йосифова е поръчана от колекционер.