София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЦИК: Габриел трябва да подаде отказ за евродепутатското си място пред ЕП

Имената на евродепутатите вече са обнародвани в Държавен вестник

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Избраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отказ пред ЦИК и тъй като името вече е обявено от комисията, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. Това коментира за БТА говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

"Моето лично мнение е, че отказът би трябвало да бъде направен пред Европарламента. Имената на евродепутатите са вече обявени от ЦИК и дори са обнародвани в Държавен вестник", поясни Андреев. Затова, по думите му, след като Габриел заяви че се отказва, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. След което Народното събрание да уведоми ЦИК, която да вземе решение и да обяви следващия в листата за евродепутат. "Към момента такова искане не е постъпило в ЦИК", каза още той.
Андреев обясни, че случаят Габриел е различен от този на избраните за евродепутати от листата на ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски -, тъй като те са депозирали своя отказ писмено, още преди ЦИК да обяви имената им за избрани и на практика те са заличени от листите, без въобще да бъдат обявявани за евродепутати.