София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК глоби Ангел Джамбазки 2000 лв.

Нарушил е разпоредби на избориния кодекс

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Централната избирателна комисия (ЦИК) глоби 2 хил. лева евродепутата Ангел Джамбазки, че в качеството си на кандидат за член на Европейския парламент от ВМРО-БНД е нарушил разпоредби на Изборния кодекс.

В решението на ЦИК се посочва, че според Изборния кодекс се забранява използването на материали, които накърняват добрите нрави, а че Джамбазки ги е накърнил, сравнявайки реакцията на българската полиция, в случая в град Куклен, с брюкселската полиция при овладяване на улични безредици - в случая за отблъскване на терористично нападение с използване на огнестрелно оръжие.

В телевизионен репортаж е отразена среща на кандидатите за членове на Европейския парламент с ръководството на МВР и той е излъчен.

Ден по-рано ЦИК глоби и лидера на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, също с 2 хил. лева ,затова, че е извършил нарушение на забраната за използване на националното знаме в агитационни материали.