Гледай
на живо

ЦИК иска отлагане на електронното гласуване

То не може да пребори контролирания вот

ЦИК иска отлагане на електронното гласуване Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага отлагане на електронното гласуване. Причината е страх... thumbnail text

Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага отлагане на електронното гласуване. Причината е страх от хакерски атаки, улесняването на контролирания вот, както и липсата на надеждна система за електронна идентификация.

Според Централната избирателна комисия електронното гласуване не може да пребори контролирания вот, а и дори го улеснява, въпреки опцията избирателят впоследствие да влезе и да промени вота си. Като минус е посочена и опасността от хакерски атаки, които да доведат до касиране на изборите. Според ЦИК рискът е още по-голям  предвид скорошните разкрития, че дизайнът на почти всички компютърни чипове съдържа уязвимости.

Обществената поръчка на МВР за изграждане на система за електронна идентификация за гражданите към момента е прекратена.

По план електронното гласуване трябва да бъде въведено за евроизборите догодина.
 

Припомняме ви, че през декември м.г. ЦИК проведе шест симулации на дистанционно електронно гласуване. След анализа им от комисията констатират, че електронното гласуване е бързо, удобно и минимизира рисковете от недействителен глас поради погрешно попълнена бюлетина или грешка в преброяването. Електронното гласуване обаче предполага, че съществува надеждна система за електронна идентификация.

 
В края на 2017 г. беше отложена с година началната дата за въвеждане на националната система за електронна идентификация. Понастоящем стартовата дата е 1 януари 2019 г.