София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК: Машините за гласуване не са толкова скъпи

Евровота в цифри

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Машините за гласуване не са толкова скъпи, колкото обяви омбудсманът Мая Манолова. Това заяви горителят на ЦИК Александър Андреев на пресконференция днес в централата. 
 
Андреев обясни още, че в предмета на обществената поръчка са включени много други дейности освен наема на самия апарат. От ЦИК се защитиха, че никога не са казвали, че за местните избори ще се насочат отново към наемане на апаратура.
 
Говорителят на комисията обясни, че разполагат с повече време до октомври, за да се проучат въпроси свързани с логистиката и съхранението при предполагаема покупка. 
 
Резултатите от регистрацията за евровота в цифри: 15 партии, 8 коалиции и 10 комитета. Коалиция "За теб България" не получи разрешение за регистрация поради несъответсвие в образеца за подписката. Те имат право да обжалват и присъствието им на евроизборите е все още под въпрос.  11/15 партии са минали проверка от ГРАО,  а срокът за останалите е до 13.04. 
 
Статистиката сочи, че през 2014  броят на регистрациите е бил сходен, като коалициите са били с 2 по-малко.