София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ЦИК не е безгрешна, но как се справихме с 3 000 машини?“

Мая Манолова пита Стефка Стоева защо наема им е колкото цената

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Скандал на заседанието на Правната комисия в Народното събрание. Председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева се оплака, че в 179 избирателни секции никой не е гласувал, а в 250 – гласували едва под 10 души.

Според нея „наесен имаме много по-сложни избори“ за органите на местната власт. „Не смятаме, че ЦИК е безгрешна. Ние никъде не говорихме какви практически трудности имахме – как се внасяха машините, кога, защо не можахме да намерим сертифициращ орган до последен момент“, каза Стефа Стоева.

По думите й, членовете на СИК са настоявали навсякъде да се гласува с машините: „Справихме се с 3 000 машини, вероятно ще се справим и с 6 000 машини“.

Омбудсманът Мая Манолова обаче припомни, че първото гласуване е през 2009 и през 2014 г. „Вие повече от други трябва да знаете, че машините произвеждат нула на брой недействителни бюлетини или празни бюлетини“, каза народният защитник.

„Попитах ЦИК още при обявяването на обществената поръчка защо наемат машини на цена, на която могат да ги купят. Така и не получих никакъв отговор“, възмути се Манолова.

Според нея на президентските избори от 2016 г. наемът на една машина е 1 800 евро, а сега вече по 3 500 евро. „Ами, може би ЦИК да дава и по 100 00 евро. Наемът е представлявал 70% от стойността на машината плюс всички допълнителни разходи!“, изреди данните си тя.

Тя е на мнение, че аргументът машините са скъпа играчка не издържат никаква критика: „Въпросът е защо за местните са скъпа, а за парламентарните и президентските не са“.