София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК НЯМА ДА ПРОВЕРЯВА СИГНАЛИ ЗА ГРЕШНИ ПРОТОКОЛИ

ТЕ СА ПРЕПРАТЕНИ КЪМ ВАС

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ЦИК няма да проверява и няма да излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите. Това съобщи говорителят на комисията Александър Андреев пред вестник "Сега".
Проверка кой, кога и защо е променял данните в протоколите ще има само на онези места, в които резултатите бъдат обжалвани в съда.
Андреев коментира, че в правомощията на ЦИК е да препрати всички жалби и сигнали до съответния компетентен орган – ВАС. Той каза, че те вече са го направили със сигналите от първия и ще го направят със сигналите от втория тур.
Преди дни Общественият съвет към ЦИК, който наблюдава работата на различните избирателни комисии, коментира, че "няма общ стандарт за ОИК за регистрация и отговор на жалби и сигнали" и че "липсва отговор на многото подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи". Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за провеждането на отминалия вот, призова гражданите, които не откриват преференциите си в протоколите, да съдят избирателните комисии.
Този вот отбеляза и рекорд по недействителни бюлетини - над 460 000 при гласуването за общински листи. Две са основните грешки - избирателите масово са объркали начина, по който се отбелязва преференцията. Втората причина е, че ако избирател върне празна бюлетина, комисията я брои за недействителна.