София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК: Ще трябва да преизчислим избирателната активност в столицата

На техническа грешка се дължи разликата от близо 100 хил. избиратели в списъците на първи тур

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ще се наложи да бъде преизчислена избирателната активност в София на първия тур на местните избори. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.
Той определи разликата от почти 100 000 избиратели в избирателните списъци на столицата като „техническа грешка“:
„Броят, който е предоставен от Областната администрация - това явно са били избирателите, които са към изборите, националните, за национален парламент или за европейски парламент, и те са 1 165 955. Впоследствие, с оглед на информацията, която постъпи от Общинската избирателна комисия, с имейл са изпратили вярното число, което е подадено в Централната избирателна комисия, но което явно не е взето предвид при обработването на данните поради техническа грешка - 1 064 705. Допускам, че е възможно да е направена техническа грешка и просто подадените данни да не са верни от страна на областната администрация. Това е началната база, въз основа на която ние изчисляваме колко от тях са отишли да гласуват, тоест избирателната активност. Тук не можем да говорим за резултати от изборите, тъй като резултатите от изборите се отчитат на основата на действителните гласове, които са подадени за кандидатските листи“, обясни Андреев.
Говорителят каза, че до момента в ЦИК няма запитване от областния управител на Бургас по казуса, пред който е изправена община Несебър, поради това, че новоизбраният кмет и двама общински съветници са в ареста за купуване на гласове.
Относно заявеното устно желание на Мая Манолова да обжалва вота в столицата, от ЦИК припомниха, че жалбата се подава в съда и той решава.