Гледай
на живо

Циклон опустоши кралство Тонга

Ветрове със скорост 230 км/час нанесоха огромни щети

Малката островна държава Тонга, намираща се в южната част на Тихия океан, е опустошена от тропическия циклон Гита. Ураганни ветрове със скорост от 230 км/час са връхлетели кралството, като са причинили значителни материални щети, съобщи Гардиън.

Гита удари Тонга в понеделник вечерта и достигна своя връх тази сутрин между 11 и 12 часа местно време.

Циклонът е повредил части от сградата на парламента в държавата, съборил е електрически стълбове, разрушени са църкви, много дървета са изкоренени, унищожени са жизненоважни за прехраната на острова насаждения. Пораженията в столицата са много тежки, пострадали са забележителности в града.

Според Британския метеорологичен център, Гита е най-опасният циклон, минал толкова близо до Тонга за последните 60 години.

За жертви и сериозно пострадали не се съобщава, но десетки хора са потърсили медицинска помощ.

Много от ниско разположените райони са наводнени, а в същото време страната изпитва остър недостиг на питейна вода.

„Участвал съм много извънредни ситуации при бедствия през последните 30 години, но това е най-страшното положение“, каза пред радио Нова Зеландия Греъм Кена от Националната служба за управление на извънредни ситуации.

Нова Зеландия е изпратила незабавно 750 000 долара за спешна помощ, а премиерът Хасинда Ардер заяви, че военните сили са в режим на готовност, за да се притекат на помощ в Тонга.