Гледай
на живо

Циклонът „Зорбас“ заплашва и България

Оранжев код за Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали

Циклонът „Зорбас“, който опустоши Гърция, заплашва и нашата страна, затова предупредиха метеоролозите. В пет области в България днес  е обявен оранжев кон.  Заплашени са  Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.
 
За още 13 области Националния институт по метеорология и хидрология е обявил жълт код за опасно време днес. Това са Пловдив, Смолян, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Сливен, Велико Търново, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Добрич и Силистра.
 
 
Над останалата част от България, включително столицата София времето ще е облачно, но дъжд не се очаква.
 
 
Валежите в източната половина от страната обаче ще продължат, а в крайните източни райони ще са значителни. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър.
 
Максималните температури ще са между 16° и 21°, по-ниски в Североизточна България – между 12° и 15°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.
 
Припомняме, че ураганът „Зорбас“ удари в събота с пълна сила  гръцкото крайбрежие, като на моменти ветровете в южната ни съседка достиганха 100 км. в час. Ветровете изкорениха дървета, прекъснаха  и електрически кабели в северните покрайнини на Атина, оставяйки хиляди семейства без електричество.