София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

CNN: Тръмп не желае да налага санкции на Турция

Американският президент обвини Барак Обама

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

На затворена среща с група републикански сенатори президентът Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че не иска да налага санкции срещу Турция във връзка с покупката на руската система за въздушна отбрана S-400 от страна на Анкара. Това съобщава CNN, като цитира двама сенатори, които са присъствали на срещата.

Според CNN позицията на президента е в противоречие с позицията по този въпрос на редица републикански сенатори.

Съобщава се, че на заседанието, което е продължило повече от час, Тръмп не прави конкретни изявления относно възможността за налагане на антитурски санкции, ограничавайки се до обобщени оценки.

Според източници депутатите са заявили, че „трябва да се въведат рестриктивни мерки срещу Анкара въз основа на американския закон за противодействие на американските противници, но членството на Турция в НАТО усложнява положението.

Според доклада, Тръмп отново е обвинил администрацията на Барак Обама за решението на Турция да придобие руската система за противовъздушна отбрана, припомняйки, че той е отказал да продава на Анкара американските системи за противовъздушна отбрана. В допълнение, американският лидер изрази съжаление за решението, взето от Белия дом миналата седмица за отмяна на доставките на F-35 от Пето поколение към Турция.