София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

CNN заведе дело срещу ФБР

Заради отказ за достъп до информация

5 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

CNN е завела дело срещу Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), като твърди, че ръководството е нарушило закона, като не е одобрило искането на телевизионния канал да прехвърли някои доказателства от следователя на специалния прокурор Робърт Мюлер относно опитите, приписани на Русия да се намеси в изборния процес в САЩ. Това се посочва в съобщение на CNN, публикувано в сряда на техния уебсайт.
Делото бе заведено във вторник в съда на окръг Колумбия. Според телевизионната компания ръководството на ФБР през март 2019 г. пренебрегнало искането на CNN да прехвърли някои от материалите от разследването на Мюлер към тях. Телевизионният канал отбелязва, че има право да се запознае с тези данни съгласно Закона за свобода на информацията, който "позволява публичен достъп до правителствени документи с някои изключения".
Така, според популярния доклад, ФБР е изпратило искане за предаване на доказателства на телевизионния канал от бившия съветник на предишния щатен президент на САЩ Доналд Тръмп Рик Гейтс, бившия помощник на националната сигурност на американския президент Майкъл Флин, бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, и бившия правен съветник на държавния глава Доналд. Според CNN, става дума за информация за около 500 души, които са в основата на доказателствената база на доклада на специалния прокурор.
Министерството на правосъдието на САЩ публикува на 18 април окончателния доклад на Мюлер. Специалният прокурор твърди, че Русия се е опитала да повлияе на хода на кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. В същото време Мюлер призна, че разследването не е разкрило заговор на Тръмп с Русия.
Президентът и неговите помощници многократно отхвърлиха подозренията за незаконни контакти с руски служители по време на предизборната кампания. Москва също така многократно отхвърля твърденията за опити за влияние върху хода на изборите в САЩ.