София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЦСКА – София завежда дело срещу УЕФА

„Червените“ вече с 8 милиона лева дългове

6 годиниСпортни 8 Боряна Райчева

ЦСКА-София има намерение да заведе дело срещу УЕФА за пропуснати ползи от изваждането на отбора от тазгодишния турнир Лига Европа. Това стана ясно от думите на административния директор на клуба Милко Георгиев пред телевизия BiT. Чака се единствено да бъде насрочена дата за първото дело в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана срещу недопускането на отбора до жребия.
Георгиев обаче влезе в остро противоречие с друг от директорите в клуба - Пламен Марков. Последният заяви наскоро, че предстоят преговори с УЕФА, с надежда да бъде намалена 3-годишната санкция за неучастие в евротурнирите. Според Милко Георгиев , тази забрана не е в сила, тъй като клубът я обжалва.

Административният директор отново постави под съмнение нуждата от търг или конкурс за ст. "Българска армия" и базата в Панчарево. И го подкрепи със следните доводи: "Те (б. р. - базите) принадлежат на ЦСКА и трябва да се върнат на ЦСКА. Срещу ЦСКА се води война и това не е тайна. Този стадион и Панчарево принадлежат на ЦСКА. Посочете ми един друг клуб, който да се е явявал на търг за собствените си бази".

Но умишлено или не забрави, че нито ЦСКА, нито "ЦСКА-София" някога е бил собственик на тези държавни бази. Те се ползваха от ПФК ЦСКА АД (клуба, в който той за кратко бе шеф преди фалита), но през юли 2016-а бяха отнети с решение на спортното министерство, което ги предостави по свое усмотрение на "ЦСКА-София" за временно ползване. Два месеца след това, на 9 септември 2016 г., ЦСКА бе обявен официално в несъстоятелност.

Що се отнася до въпросния договор за ползване, Георгиев съобщи, че наемът възлизал на "30-40% от бюджета на някои клубове в Първа лига". Той не отрече, че "ЦСКА-София" е на минус от 7.65 млн. лв., но бе категоричен: "Загубата на дружеството ще бъде компенсирана от собствениците на капитала Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков! За осемте милиона за емблемата да няма също притеснения - има как да се платят, без да се наруши балансът на клуба."

Георгиев увери също, че треньорът Стамен Белчев няма да бъде сменян, въпреки че отборът изгуби лидерската си позиция и вече изостава на 5 т. от "Лудогорец".