София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Църквата почита Света Татяна

Тя е от първите христянски мъченици

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

На 12 януари църквата почита света великомъченица Татяна.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете и била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

Веднъж обаче я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания. Според писанията след всяко мъчение Бог извършвал чудо и на следващия ден тя се явявала излекувана.

Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около Татяна и кротко ближел нозете ѝ. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ сполетяла и баща ѝ.

Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна. Имен ден имат Таня и Татяна.