София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Църквата „Св. Рождество Богородично“ в с. Миланово ще бъде реставрирана

Консервацията на храма в община Своге е по проект „Храмът на родовата памет“

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Църквата „Св. Рождество Богородично“ в село Миланово, община Своге ще бъде реставрирана и консервирана. Реставрационните работи са по проект „Храмът на родовата памет“. Днес беше направена първа копка от изпълнителите на проекта.
 
Църквата е построена през 1492 година на 15 юли. Освен реставрация и консервация на мястото ще бъде възстановена камбанарията на храма, а близо до него ще има място за отдих. Там ще могат да поседнат посетителите на светото място, което е паметник на културата. Постройката ще бъде без полагане на бетон и ще бъде изградена с екологични материали. Пътят към църквата е черен и тесен, но се предвижда разширяването му. Той няма да бъде асфалтиран, но ще бъде насипан,  съобщи областният управител Росица Иванова.
 
Реализацията на проекта е на Областна администрация Софийска област, като водеща организация в партньорство с Дирекция на природен парк „Врачански Балкан“ към Изпълнителна агенция по горите и Полар Пермакълчър Солюшънс – Кралство Новрегия.
 
Преди започване на реставрацията е направено проучване на иконите, иконостаса, украсата и стенописите от гледна точка датиране, принадлежност към съответните школи, както и художествената им стойност.
 
Проектът се финансира по програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“ от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., на стойност 617 519 лв. с ДДС.