Гледай
на живо

Цветан Цветанов с почетна награда

Той даде обещание да защитава демократичната общност

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе удостоен с грамота и почетен плакет от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия за приноса му за публичното разкриване на архивите на Държавна сигурност и комунистическите тайни служби, съобщиха от партията.

Почетното признание е получено по време на конференция на тема "Документите на комунистическите тайни служби - реалност, образование и памет", проведена по повод председателството на комисията по досиетата на Европейската мрежа за съхранение на архивите на бившите тайни служби за 2018 г.

"Тези награди са голяма чест за мен. Искам да благодаря на колегите от 43-тото Народно събрание, с които заедно успяхме да разширим обхвата на комисията по досиетата. Мога да гарантирам, че и занапред ще продължим да защитаваме интересите на демократичната общност", каза гордо Цветанов.

Той заяви доволството си от положителната промяна в учебните планове, която според него е изключително важна.

"Сега децата ни ще имат възможността да знаят истината за този период от нашата история", добави още Цветанов.

Председателят на комисията Евтим Костадинов изрази благодарността си към участващите публични личност.

"Без участието на всички тези публични личности, включително и на г-н Цветанов, комисията по досиетата нямаше да може да постигне това, което днес отчитаме като резултати".

Според него комисията е постигнала изключително голям успех с изграждането на огромния си архив, благодарение на упорития труд.

"Доверието и интересът на обществото към нас расте. Голямата ни амбиция остава дебатът за принадлежността на българските граждани към ДС да не се води само в комисията, но и сред обществото", посочи Костадинов.