София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветан Василев иска да го разпитат

Твърди, че целият бизнес на Пеевски е финансиран от КТБ

4 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Цветан Василев иска да бъде разпитан по делото за „КТБ“. Той е подсъдим заедно с още 17 души за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата през юни 2014 г. банка.
Процесът срещу банкера се води задочно, а адвокатите му още през февруари заявиха желанието му да даде показания чрез видеоконферентна връзка.
На поредното заседание по делото адвокат Константин Симеонов прочете декларация, в която се казва, че подсъдимият иска да бъде разпитан. Той я е подписал пред Симеонов миналата седмица в Белград. По думите на адвоката, клиентът му е възмутен от избирателната памет на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов по отношение на депутата и бизнесмен Делян Пеевски. Освен това, Лазов дава показания срещу Василев месеци наред.
„Голословните му твърдения, че не знае какво означават „ДП“ и „ДП1“ беше може би поводът, поради който Цветан Василев реши да напише тази декларация. Това беше единственият начин, по който можем да сложим и точките над „и“ за това какво е участието на Делян Пеевски в цялата тази история. Целият медиен бизнес на Делян Пеевски към онзи момент е финансиран от КТБ с кредитни средства. Има и други бизнеси, които след фалита на КТБ, той е изчистил през цесии, но това са сделки, които синдиците не атакуват. Очевидно, този младеж както прокуратурата, така и цялата държава хич не ще да го закача, защото явно е нервен“, заяви адвокат Константин Симеонов.
Василев е на съд от разстояние, тъй като е в процедура по екстрадиция от Сърбия от пет години насам. Отказва да се върне сам в България, защото веднага ще бъде задържан.