Гледай
на живо
Vox Populi

Цветан Василев: КТБ беше поставена на колене от Цацаров

Банкерът в специално интервю за "Честно казано с Люба Кулезич"

Декларацията, която изпратих до Специализирания съд е в резултат на незаконния подход най-вече на Прокуратурата, на която е вменено да събира всякакви данни за престъплението с КТБ с изключение на това да ме разпита. Това не беше направено и самият специализиран съд взе решение през февруари да направи разпит, който до ден днешен не е реализиран. Това каза в специално интервю в "Честно казано с Люба Кулезич" банкерът Цветан Василев - основният подсъдим по мегаделото КТБ, лишен от правото да бъде разпитан. Той изпрати декларация към Спецсъда и към председателя на състава по КТБ съдия Виржиния Петрова. 

"В тази специална декларация аз наблегнах на няколко важни неща, включително това, че банката е фалирана с основната и главна роля на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров имаше задачата да постави банката на колене и да убедят БНБ и правителството, че на КТБ не трябва да бъде помагано. Банката не трябваше да бъде спасена, а да бъде унищожена, за да разграбят нейните активи", допълни Василев. 

Банкерът коментира, че предложението на Иван Гешев за главен прокурор, и това на Сотир Цацаров за оглавяването на Антикорупционната комисия, са двусмислено свързани като награди за тяхното изпълнение по казуса КТБ. "Задачата на Гешев беше по-тежка, защото трябваше да инкриминира нормална банкова дейност, а от друга страна трябваше да вкарат и мен в неща, които не съм извършвал, защото в банката не е имало престъпна дейност. Банката трябваше да бъде изчистена от всички нейни активи, за да не бъде извършен поглед върху тях, а те да бъдат разграбени междувременно", обясни Василев.