София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветан Василев с писмо до Специализирания наказателен съд

Иска прекратяване на делото

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

С писмо от Белград Цветан Василев призова Специализирания наказателен съд да прекрати делото за присвояване на близо 2 милиарда и половина лева от Корпоративна търговска банка , съобщава БНР.

То беше прочетено от адвоката му Константин Симеонов в началото на заседанието по мегаделото КТБ. В писмото е посочено, че Василев не е присвоявал пари и обявява, че в съдебната зала трябва да са онези, които да разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 година.

Цветан Василев твърди, че посочените в обвинителния акт кредити, които са една трета от целия портфейл на банката, са били работещи и съобразени със законите. Това се виждало във всички отчети, одити и ревизии на БНБ. Нито една стотинка от тези кредити не била влязла в неговия джоб или на който и да било от останалите подсъдими.

В писмото Василев посочва още, че ликвидността на КТБ е била нарушена в резултат на действията на прокуратурата и атаката в определени медии.

Адвокатите на Василев твърдят, че делото трябва да бъде прекратено и защото са допуснати сериозни процесуални нарушения.

Решението на съдия Виржиния Петрова ще стане ясно по-късно днес.