София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветанов: БСП ще генерира много фалшиви новини

По думите му, левицата избягала, за да не ратифицира договора за Македония в НАТО

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Цветан Цветанов с нови обвинения към депутатите на левицата. Според председателя на ПГ на ГЕРБ, след напускането си на пленарна зала, червените народни представители щели да генерират множество фалшиви новини чрез новосъздадената си партийна телевизия. Това заяви Цветанов по време на на откриването на 10-ия юбилеен Зимен университет на Младежи ГЕРБ, провело се по-рано днес.
 
Според заместник-председателя на управляващата партия основната причина БСП да напуснат парламента точно сега, била свързана с нежеланието им да подкрепят с гласовете си ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО.
 
По думите му това е станало ясно, когато в сряда, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е предложила ратифицирането на договора да бъде гледано като точка първа, но от левицата не  влезли в зала. 
 
Тази постъпка на опозицията Цветанов определи като исторически прецедент. 
 
Цветанов коментира и разгорялата се дискусия около отпадането и последвалото връщане на по-ниския праг при преференциалното гласуване. Той припомни, че преференцията била въведена от БСП през 2007-ма година, но тогава долната граница била 15%, а от ГЕРБ я свалили на 7%. 
 
Бившият вътрешен министър обясни още, че промяната в позицията на управляващите  по този въпрос, се дължала на това, че те усетили обществените настроения и ги последвали, вместо да правят политики на инат, каквото било поведението на най-голямата опозиционна партия.